När jag började göra mina podcast blev jag kontaktad av en bekant på Facebook som tipsade om att jag borde prata med en kille som heter Maximilliam Smith. Maximilliam samtalar jag gärna med då han är en ung man som ägnar sig åt Skidåkning på ett sätt som gör honom till konstnär lika mycket som skidåkare i mina ögon. Du får avgöra vad dina öron målar upp för bild av honom.
Jag önskar er en trevlig lyssning.

I have lately had to reduce my life (sold my house, cleaned out my wardrobes and things and gotten rid of all but what is necessary) and it has been a big change. At the same time I realize that it is possibly only my own approach which has changed. 

Under senare tid har jag minskat ner mitt liv (sålt mitt hus, rensat ut i garderober, bland prylar och gjort mig av med allt som inte är nödvändigt mm) och det är en stor förändring. Samtidigt inser jag att egentligen ingen annat än möjligen min egne inställning har förändrats.

Starka kvinnor är fascinerande! Jag har fått förmånen att träffa en Betlehem Isaak.

Lyssna, inspireras och rycks med.

 

Bild via Nadim.

Det har snart gått 3 månader sen senast jag skrev. Jag har sålt mitt hus, varit och mediterat tyst i tio dagar samt försökt klura ut hur jag trots mina post concussion symtom ska gå vidare i livet. Inte blev jag piggare av att sitta tyst och stilla men litet klokare kanske och tyvärr fem kilo lättare. Men jag behöver rörelse så det får i stället bli yoga för min del. Först en tillvaro i Indien med daglig yoga under några månader och sen får vi se.

Finns det en sanning om skolan?

Återigen satte jag mig ner för att prata med Rektor Patrik Ask. ( tidigare med i avsnitt 19 ) Avsnittet är det längst jag gjort och är ca 2 timmar men vi hade kunnat sitta minst lika länge till och samtalat.

Alliansen i Göteborg skriver i GP om hur de ska “vända skolkrisen“. Inledningen är något jag önskar att alla men kanske främst vår skolminister Jan Björklund, Ibrahim Baylan, Tomas Tobé, Gustav Fridolin m.fl. rikspolitiker kunde ställa sig bakom. Det är dags att vi vågar ge pedagoger, skolledare och andra inom skolan den “kred” och det stöd som de faktiskt förtjänar. Det blir absurt att följa skoldebatten under senare år där det med yttersta få unika undantag finns politiker som tar ställning för de som ska göra jobbet. Gustav Fridolin, Cecilia Dalman Eek och Helene Odenjung är några av dem som faktiskt lyft pedagoger, skolledare och övriga inom skolan. Men främst de har uppvisat ett intresse att lyssna och delta i dialog. Och nej bilden av vår skolminister, utbildningsutskottets ordförande och vice ordförande är tyvärr inte sådan i medier.

I natt vaknade jag och var kallsvettig. Det är knappast värmen som väcker mig nu när den tropiska hettan lagt sig. Det är alla känslor som föds ur det hat som skapar förödelse, lidande och som lemlästar och mördar barn, kvinnor och män inte bara fysiskt utan även själsligt som väcker mig och får mig att svettas.

I tisdags var jag på sjukhuset och gjorde en test. Det var en test för att utröna omfattningen av min skada som jag fick när jag landade på huvudet i skidbacken för snart 6,5 år sedan. De flesta av er har inte gjort den typen av tester men tänk er att det är litet som när man ska göra högskoleprovet fast litet mer utmanande som ett IQ test liksom. Och nej jag har kvar mina förmågor och dom är jag nöjd med, men jag är relativt kass på simultankapacitet numera men främst jag har ingen uthållighet.

Skolinspektionens undersökning visar att många lärare svarat att ”Eleverna kan nå målen, men de vill inte”. Jag tycker att det är lite sorgligt att konstatera det, även om det övergripande är en hög tilltro till att eleverna kan nå målen, säger Ann-Marie Begler. Och var sjätte elev är rädd för en vuxen i skolan

Almedalsveckan har knappt ens dragit igång men twitterflödet och facebookuppdateringarna slår rekord. Tyvärr är det som om målet är att skapa ett vi och dom även om det inte finns. Inom politiken tycks det vara andra regler som gäller rent socialt än runt middagsbordet och i familjen.

Idag har det varit en sån där dag som man önskar att man kunde dra täcket över huvudet och somna om. Dagen ägnas åt det allra mest nödvändiga och åt vila och en lång eftermiddagsmeditation. Där när hjärnan lyckas uppnå viss vila inser jag att Matilda kommer hem och att jag måste åka och handla mat. Jag har ju börjat handla ute i förorten och idag blev det … ja, ni har nog förstått – Friskväderstorget.

Jag stod och snackade med några killar på Friskväderstorget och efter ett tag så kom frågan upp om var de kom ifrån. De sa – Jag är från Libyen, – Jag är från Afganistan, – Jag är från Marocko, – Jag är från Libanon. Osv .. – “Ok”, sa jag, “så hur gamla var ni när ni kom till Sverige?” Det blev tyst och så sa de alla i munnen på varandra – Jag är född här. “Ok”, sa jag igen, “men då är ni ju alla svenskar i alla fall som jag ser det.”

Efter att samtalat om TV-spel med Ian Gutierrez en ung knegare som aldrig läst en bok och om böcker, filosofi samt läsande med Lynn (Linus) Gren så behövde jag få ytterligare perspektiv.

För en tid sen frågade Matts Johansson varför har da Matteo inga som söker jobb från förorten hos oss? Jag förklarade att ungdomarna trodde inte ens det var möjligt om ens de visste att da Matteo fanns. Men varför åker du inte ut och pratar med dom direkt.

..det måste man lära sig inte teoretiskt utan praktiskt. När behovet av kunskapen är akut letar inte hjärnan i den teoretiska kunskapsbanken. När behovet är som störts så är det upplevelser som kommer upp, goda som dåliga.  Vi är många som är fått erfara att det inte är i lä på en segelbåt som det går att kissa. Eller mer direkt – kissa inte mot vindens riktning.

Svenska dagbladet har gett sig ut och letat efter god skolexempel och funnit att de finns från norr till söder, bland kommunala skolor och friskolor, stiftelsedrivna och vinstdrivna friskolor, i allians ledda kommuner och i rödgröna kommuner. En mamma (Kristina) till min sons klasskamrater upp till 6:e klass var gymnastiklärare, eller som man sa förr gymnastikdirektör. Våra söner hade gått i gymnastik ihop, spelat fotboll, bråkat och haft kul i en salig blandning som fått oss att samtala om skola, barn som växer och hur vi vuxna förhåller oss till barn, skola och varandra.

När jag var 12 år hade min farmor en sommar-tillställning och där var äldre och yngre i en salig blandning.  Eftersom jag redan då gillade samtal framför aktiviteter som fotboll mm dröjde jag kvar bland de vuxna för att lyssna och samtala. Jag kommer inte ihåg vad vi hade pratat om men jag kände mig sedd och bekräftad. När gästerna bröt upp och började bege sig hemåt säger en av de äldre herrarna till mig:

Först tänkte jag det där låter som en klyschig lista på adjektiv som brukar stå med i anställningsannonser när företag i själva verket vill ha plikttrogna medarbetare som gör som någon annan tänkt åt dem. Sen kunde jag andas ut när jag insåg att det var Maria Montessoris lista. Tänk att redan för snart 100 år sedan insåg vad som var viktigt att befrämja i skolan. 

Jag skrev för några månader om just hur språket är en markör, en etikettsmarkör, som på ett tydligt sätt skapar ett vi och ett dom. Den akademiska världen är mästare på att skilja ut “dom där” som inte har rätt språklig bildning. Samtidigt är det i dialog språket uppstår oavsett om det rör sig om ett barns språkutveckling, en svensk ingenjör och en kinesisk dito, en student och den äldre professorn. Utan dialog kan inte språket byggas eller utvecklas.

Jag kan inte låta bli att mitt i alla hjärntrötthet möta människor som jag ser upp till och inspireras av.

Jag oroar mig över att etablerade partier med tradition från tiden före andra världskriget inte kan se och inse på vad sätt de skapat den situation som vi ser i EU-valet. Sen oroar jag mig över att etablerade partier inte inser att såväl miljöpartiet som Fi och även Piratpartiet och SD blir till därför att frågor av betydelse för väljare inte prioriteras, diskuteras eller hanteras.

Det finns en värld där ute som inte bara handlar om att döda utan det handlar även om att finna lösningar på problem som i The Last of Us. Men på samma sätt som bröderna Grims sagor utmanade, skrämde och reste moraliska dilemmor så gör även TV-spel och dataspel.

Jag träffade Ian Gutierrez för att fika äta frukost. Jag ville stilla min nyfikenhet kring TV-spel och spelare. Eftersom fler kanske är intresserade så spelade vi in samtalet. Lyssna och gå gärna in och gilla i iTunes etc.

 

 

Jag är så fruktansvärt priviligierad men samtidigt så känner jag mig så otillräcklig. Det är svårt att förklara men jag tror att jag skrek mig blå redan min första timme i livet. Sen känns det som om jag nog idag skulle fått alla diagnoser som finns och letar vi tillräckligt länge så finns det nog en diagnos för oss alla.

Jag har en vän, Victor Ganguly, som jag är stolt över att ha lärt känna. Ibland undrar jag varför jag träffar dessa unga människor med så mycket driv och sån patos. Victor skrev i en Facebook status följaden:

”Jag satt på tunnelbanan hem och såg en grabb på runt 10 år sittandes intill sin mamma snett framför mig.

Det finns en mamma, pappa, bröder och systrar i blod eller uppväxt som sörjer. De sörjer en son, bror och vän som är död. Död för att han inte lyckades hålla balansen eller för att den balans som han byggd upp rasade därför någon tog bort den lilla fjäder som upprätthöll hans liv i balans. Jag vet inget om varför, jag vet inte vem, jag vet inte vad som gör att unga män är så oroliga att deras liv ska rasa att de är beredd att döda andra för att rädda vad de tror är viktigt. Ett vet jag dock att den förklaring som ges i media inte är nära någons sanning, att den bild som polisen förmedlar är inte heller den nära någon rimlig sanning. 

Igår blev det en kort betraktelse kring det faktum att vi alla har våra utmaningar i livet, vissa större och tyngre än andra. Det finns så mycket i livet som man kan vara tacksam för. Själv är jag tacksam för alla de människor som jag möter, alla de som har en annan bakgrund, andra perspektiv och som kommer från andra sammanhang. Jag har vänner i snart sagt stadens alla förorter och det berikar mig och det gör mig mindre rädd. Jag vet att vi kommer att kunna förändra och ändra vårt samhälle till det bättre. Införandet av demokrati hade inte för avsikt att öka klyftorna i samhället utan att minska dem.

En härlig helg önskar jag er alla. Det där med glad påsk är ju litet konstigt kan jag tycka – jag vet inte om Jesus var så glad när han gick där med sitt kors. Vi alla går med våra kors och får ta oss fram längst vår egna vandringsväg – smärtans väg.

Erik Bergström lämnar Sverige för att under 12 månader i Kina studera och träna under stridsmunkarna av Shaolin. Han kommer dedikera timmarna mellan soluppgång och solnedgång till deras läror. Jag blev nyfiken så jag bjöd in till ett möte. Jag mötte en person med den starkaste utstrålning jag någonsin träffat på här kommer vårt samtal i princip helt oklippt.

Vi partar om hedersrelaterat våld, vi pratar om fotbollsvåld, vi pratar om hur strukturer i samhället förtrycker, vi pratar om ansvar och skuld. Vi pratar om han, hon eller de andra som ska bära skulden.

Jag går på fotboll inte alltid, men jag har platser till varje hemmamatch och jag brukar gå med min dotter, min son eller min far. Det händer att det ropas lite könsord och jag tvekar inte en sekund att ställa mig upp och påpeka att jag inte tolererar sådant språkbruk.

Det är vår mina vänner och förkylningen är borta så även läkemedelsförgiftningen som slog ut mig i slutet av arbetsveckan. Men istället för att vandra i Delsjön satte jag mig i bilen och åkte ut till Svarte Mosse och Friskväderstorget. Det har varit skjutningar i vår stad men jag vägrar köpa rädslan

”Samtal med två av stadens positiva och starka krafter. Det är en rikedom att känna, uppleva och möta olika människor och kulturer. Vi kan resa i vår egen stad och bli få erfarenheter som är berikande och jag hoppas att ni ska uppleva lika starkt som jag den kraft som finns hos oss när vi samtalar och tänker tillsammans.

För er som vill läsa mer om, delta i eller stötta projektet Staden är Din eller Reach kontakta Daniel Terres och Ernersto Romero Escobar. ”

 

 

 

 

Kära politiker, Ni gör exakt det som ni själva säger att våra ungdomar inte ska göra. Ni talar nedlåtande om alla som inte tycker som er, har ert perspektiv eller er världsbild. Om det inte finns någon svensk forskare i pedagogik som håller med er så är det ok att hänvisa till att hela världen gör annorlunda. Hur tror ni att vi ska nå framgång om vi inte vågar se och lyssna på varandra. Om det inte finns någon forskare inom pedagogik så varför inte ta in någon annan specialist och låta honom uttala sig om skolan. 

Veckan har gått och jag hade bestämt mig för att skriva om hur det är att vara 52 år och få dubbelsidig öroninflammation, hur jag var rädd att rösten inte skulle komma tillbaka när jag hade fått förmånen att få leda samtal med två av våra EU parlamentariker Anna-Maria Corazza Bildt och Olle Ludvigson samt två unga eldsjälar Rebecka Prentell (Makten är din)och Oskar Wallner (EUP Sverige bla). Jag ville skriva om hur UTOPI som genom sin förening och veckans panelsamtal lyfter vikten av det val som fått allt för litet uppmärksamhet – EU-valet.

I en intervju i Affärsvälden har våran Finansminister uttalat sig om skolan. Bland annat säger han: “Förmodligen har vi en osedvanligt dålig pedagogik, därför att vi har gjort mer av grupporienterad ”flumpedagogik” helt enkelt.” Ja, Anders Borg den som har drivit den Svenska skoldebatten är en man vid namn Jan Björklund och det har han gjort ända sen han var skolborgarråd i Stockholms Stad.

Diskussioner på sociala medier om privatiseringen av välfärden blir för mig litet komplicerade, å ena sidan har jag inte emot initiativ oavsett om de är privata eller offentliga, å andra sidan så kan samhället inte “ge bort de resurser och nyttor” utan att tillförsäkra sig full kompensation – och med full kompensation avser jag inte bara sådana som kan definieras i ekonomiska termer.

På Facebook skrev Rektor Patrik Ask följande status: Utmaning till Sveriges lärare: “Hitta något som alla dina elever kan bättre än du. Låt en lektion handla om just det. Se efter vad som händer.”

För över 10 år sedan virvlade det upp en religionsdebatt i svenska medier av sällan skådat slag. Dåvarande ärkebiskopen KG Hammar skrev en debattartikel som frammanade oanad skrivarklåda hos hög som låg, troende som agnostiker, skolad som oskolad. Jesus debatten blev inte bara begynnelsen på nättidningarnas era utan lättade på mångas skrivlusta. Svd har hitintills aldrig fått så många insända artiklar som vid responsen på Hammars artikeln.

“Under åtta år har vi nu i stor frustration levt med en utbildningspolitik som präglats av okunnighet, kunskapsförakt, sanningsfriserande och avsaknad av all vilja att lyssna på andra än sig själva.”

Samtalet skulle handla om film, ungt görande och drivkraft. Istället fick jag en berättelse om flykt, utsatthet och ett ensamt kommandes flyktingsbarns kärlek till sin far trotts övergreppen.  Jag har en vän som jag delar med er. Detta är en liten del utav Hamodis livshistoria.

Min artikel i Svd Brännpunkt idag Konst rör upp och skapar debatt. Nu senast är det rektorn Camilla Adler som avvisat konstnären Carolina Falkholt från Bengtsgården. Genom regeringens kulturpolitiska projekt Skapande skola har Carolina Falkholts gamla högstadieskola Bengtsgården i Bengtsfors sökt och beviljats pengar för att möjliggöra elevernas rätt till kultur.

En rektor backar ur för att det hon ser stämmer inte med hennes världsbild. Det händer hela tiden, våra ungdomar vet det, den som inte ser svensk ut vet det, den som inte följer normen vet det och Carolina Falkholt vet det.

Många gånger kommer påstående att lärare och nuvarande skola inte vill att eleverna ska öva sina färdigheter. Det är värre än populärvetenskaplig historia när sådant här basuneras ut.

Vad tycker du om Obamas utspel att jazztobak (marijuana) inte är farligare än alkohol? Den frågan fick jag på Facebook här kommer ett mycket lång reflektion och om det är ett svar eller del av ett svar, det är upp till dig som läser att avgör. 

Makt som den definierats i den gamla tiden är på väg ut! Vi som enskilda ges möjlighet att välja och besluta om mer i våra egna liv. Samtidigt har vi möjlighet att delta i dialog, via sociala medier rörande sakfrågor eller rent ideologiska frågor, med andra och direkt med politiker och tjänstemän.

Grammatik och stavning har flera likheter med etikett – grammatik är som språkets kultur. Sociala strukturer som definierar vilka som är vi och dem. Därför blir kravet på språkkunskap för integration just det motsatta nämligen en sorteringsapparat istället för det kommunikationsverktyg det är och blir till mellan individer som är i samspel och dialog.

Jag jobbade i informationen på Stenafärjorna för 30-35 år sedan (f-n vad gammal jag kände mig nu…). Då kom det långtradar-chaufförer från hela Europa ja även det till Europa gränsande Mellanöstern. Det rådde total språkförbistring och jag är ingen lingvist men tror jag väldigt mycket på att kommunicera. Tillsammans sökte vi och löste i princip alla deras frågor.

Varför blundar vi för övergrepp?  Barn i skolan är utsatta för mobbing i större grad än vad vi tror. Vi har rektorer som säger att mobbing förekommer inte på vår skola! Av de som mobbas enligt undersökningar upplever ca 30 % att det är de vuxna i skolan som är mobbaren.

Webbsida av MOLLBYRÅN