Välkommen nya sköna värld

den 14 januari, 2014

Jag jobbade i informationen på Stenafärjorna för 30-35 år sedan (f-n vad gammal jag kände mig nu…). Då kom det långtradar-chaufförer från hela Europa ja även det till Europa gränsande Mellanöstern. Det rådde total språkförbistring och jag är ingen lingvist men tror jag väldigt mycket på att kommunicera. Tillsammans sökte vi och löste i princip alla deras frågor. En dag kom en ung finsktalande pojke (6-7 år) och ville något. Han på barns vis pratade på och jag fattade inget, så han gick men kom tillbaka och kunde fortfarande inte med ord förklara vad han ville. Tårarna började dämmas upp i ögonen och han var på väg att ge upp och springa iväg. Jag tog tag i honom satte honom på disken och med hela mig förklarade jag – “Jag vill förstå… förklara!”

Jag vet inte hur men vi lyckades. Men han ville köpa en Kalle Anka tidning. Han hade fått pengar men han han “fick lösa” inköpet själv. Vi lyckades och jag såg ett stolt barn gå sina föräldrar tillmötes med sin nyköpta tidning höjd till hälsning.

Alla som hållit ett nyfött barn i sin famn och etablerat “rapport” (engelsk term) vet att kommunikation är även bortom orden. Kommunikation är så oändligt mycket mer än språk men det börjar med vilja, välvilja att förstå inte det jag redan tror att du ska säga, utifrån mina förutfattade meningar, utan vad du utrycker utifrån det du förmedlar här och nu. Risken med sociala medier är att det bara blir ord, ord som allt för ofta missförstås. Men som tur är har våra unga redan förstått att det är inte orden utan kommunikationen som är viktig. Det därför de använder Instagram, youtube, vimeo, podcast:s mm. för att kommunicera.

Så välkommen du sköna nya värld låt oss mötas i den form vi är mäktiga. 

Webbsida av MOLLBYRÅN