Påven talar ut om “empire of money”

den 10 november, 2014

Det har snart gått 3 månader sen senast jag skrev. Jag har sålt mitt hus, varit och mediterat tyst i tio dagar samt försökt klura ut hur jag trots mina post concussion symtom ska gå vidare i livet. Inte blev jag piggare av att sitta tyst och stilla men litet klokare kanske och tyvärr fem kilo lättare. Men jag behöver rörelse så det får i stället bli yoga för min del. Först en tillvaro i Indien med daglig yoga under några månader och sen får vi se.

Men hur har jag kunnat vara tyst i den valdebatt och eftervalsdebatt som följt? Ja det undrar jag också men samtidigt som jag varit frustrerad så har jag inte haft behov av att ge uttryck för detta – hela debatten eller käbblet har uppvisat så mycket frustration att det räcker och blir över. När ska våra politiker förhålla sig till att ingen fick majoritet och att de alla tillsammans har ansvar för att göra det bästa möjliga av situationen.

Vi kanske skulle ta och snegla på vad som sker i den katolska kyrkan eller än mer inom ledarskapet för den katolska kyrkan. Påven Francis talade för snart tre veckor sedan vid World Meeting of Popular Movements och sa ”land, housing and work are increasinglyunavailable to the majority” av världens befolkning. Varefter han tillade to express ”solidarity” in the modern world means beeing ready ”to fight against the ”empire of money”.

”It is strange, but if I talk like this, there are those who say that the pope is a communist” sa påven där till sa han ”Solidarity is a word that means more than some generous, sporadic acts. It is to think and act in terms of the community…” ”It is also to fight against the strucural causes of poverty, inequality, unemployment and loss of land, housing social and labour rights.”

Klokt och insiktsfullt av den som företräder en struktur som till stor del givit grunden för just orättvisor. Vad kan vi lära av detta? Jo vi måste våga gå utanför strukturen och tänka nytt samt skapa nytt. Demokrati var inte något som infördes för att öka klyftorna i samhället utan för att minska dem.

Så vad tycker ni borde vi inte litet till mans släppa sargen och ge oss i kast i att förändra världen till det bättre för alla.

Webbsida av MOLLBYRÅN