Ny maktordninig

den 16 januari, 2014

Makt som den definierats i den gamla tiden är på väg ut! Vi som enskilda ges möjlighet att välja och besluta om mer i våra egna liv. Samtidigt har vi möjlighet att delta i dialog, via sociala medier rörande sakfrågor eller rent ideologiska frågor, med andra och direkt med politiker och tjänstemän. Paradigmskiftet som beskrevs är här men vi vet inte riktigt vart det för oss. “Vi behöver fucka upp feminismen på samma sätt som vi behöver fucka upp patriarkatet. Det är viktigt att ifrågasätta för att utvecklas.” säger Belinda Olsson i radion idag inför hennes programserie Fittstim min kamp. Vi måste våga fucka upp både det ena och det andra och samtidigt få till en ny maktordning – detta oavsett om vi kallade den nuvarande för patriarkal eller något annat. Den nya maktordningen görs möjlig genom att tillexempel vi som här på (eller borde det inte vara aktiva i) socialamedier, och som hoppar över maktstrukturer och tänker, utbyter, tillblir och agerar i dialog med andra. Men för att vi inte ska köra i diket måste vi tydliggöra vilken grund vi står på – ja ni som följt vad jag skriver vet vad som komma skall – som till exempel Regeringsformen 1 kap 1 och 2 §§.

Makten och ledarskapet i ett informations chokat samhälle måste tas av den som ser behovet och som tillsammans med dem som ser lösningarna kan göra förändring. Om jag ser att ett barn springer ut i vägen så är det mitt ansvar att försöka hindra barnet även om jag inte är barnets närstående eller ansvarig pedagog. Förändring är det bestående i allt – att allt är och kommer att vara i förändring är utgångspunkten – i en ny maktordningen måste det kopplas ihop med kunskap, vetskap och hänsyn. Det är inte endast en förändring i samhället som stort, det är en förändring i företag, organisationer och bär hela vägen in i våra hem. Det finns inget som heter mitt och ditt vad gäller ansvar. Ansvaret är vårt tillsammans.

Vad som fascinerar mig är att de som borde stå främst i denna kamp om nytt – de så kallade liberalerna – hade en jämställdhetsminister som inte var feminist och så nu har man en minister som är feminist. Men i gårdagens partiledardebatt var det ingen som fyllde ut detta tomrum. Oavsett vad så måste vi fucka upp i nuvarande maktordning och frigöra kraft för förändring och det kan uppfattas som revolutionerande men inse att förändring kan ske snabbt och omstörtande men utan våld – men det förutsätter demokratiska processer.

Webbsida av MOLLBYRÅN