När blir man svensk?

den 23 juni, 2014

Jag stod och snackade med några killar på Friskväderstorget och efter ett tag så kom frågan upp om var de kom ifrån.
De sa – Jag är från Libyen,
– Jag är från Afganistan, – Jag är från Marocko,
– Jag är från Libanon. Osv ..
– “Ok”, sa jag, “så hur gamla var ni när ni kom till Sverige?”
Det blev tyst och så sa de alla i munnen på varandra – Jag är född här.
“Ok”, sa jag igen, “men då är ni ju alla svenskar i alla fall som jag ser det.”

Sen pratade vi om vilka huvudstäder jag kunde och om fotboll, skola .. ja ni vet sådant som man pratar om när man först möts och vill lära känna litet mer. Efter ett tag frågade de – “Vart kommer du ifrån?” och jag svarade – “Jag är född här i Göteborg.” – “Ok men dina föräldrar är de också här ifrån?” – “Ja, jag är nog vad man skulle kunna kalla mångenerations-svensk och ni är som jag ser det förstagenerations-svenskar.” “Ni har kunskap och erfarenhet som jag inte har och jag har kunskap och erfarenhet som ni inte har. Tillsammans har vi massa kunskap se bara på hur många språk vi kan tillsammans.”

Som ni förstår så fortsatte samtalet ytterligare och nu har jag fler som kommer att heja på mig när jag är på Friskväderstorget nästa gång, eller så kanske vi ses när vi möts på stan.

Min vän på Facebook Alex Rodallec skrev ett inlägg och länkade till en artikel på Skolledaren.se från 2010. Alex skrev “Artikel från 2010. Lägger märke till begreppet “tredje generationens ‘invandrare'”. Min fråga är när blir man svensk?” Och jag kände mig nödgad att svara … Alex i min värld är man svensk om man är född här, om man har levt hela sitt liv här eller en större del av sitt liv här och man är absolut svensk när man blivit medborgare. Sen kan vi ju diskutera det där med medborgarskap och stater men det är en annan diskussion. 

Jag säger som min vän Matts Johansson på da Matteo skrev “åk ut till Friskväderstorget där man skjuter kärlek” och “möt framtidens ledare och entreprenörer”. Och det gäller inte bara Biskopsgården, utan alla förorter med förstagenerations-svenskar så som Hammarkullen, Hjällbo, Angered, Bergsjön, Gårdsten, Lövgärdet, Ranneberget, Backa, Länsmansgården, Tynnered etc. Det finns en överväldigande majoritet av unga, ambitiösa och nyfikna unga svenskar av första generationen samt unga invandrare som inget hellre vill än att vara en aktiv del av det som är vår gemensamma framtid.

Webbsida av MOLLBYRÅN