Världen förändras i jenka takt

den 6 mars, 2014

För över 10 år sedan virvlade det upp en religionsdebatt i svenska medier av sällan skådat slag. Dåvarande ärkebiskopen KG Hammar skrev en debattartikel som frammanade oanad skrivarklåda hos hög som låg, troende som agnostiker, skolad som oskolad. Jesus debatten blev inte bara begynnelsen på nättidningarnas era utan lättade på mångas skrivlusta. Svd har hitintills aldrig fått så många insända artiklar som vid responsen på Hammars artikeln.

Nu kan man undra vad har religion med världsutveckling att göra. De senaste veckan har jag mött utlandsfödda näringsidkare och stöttat dem i deras möten med den “svenska företagskulturen”. I mina möten och samtal hamnar jag ofta i åskådningsfrågor och hur vi förhåller oss till varandra.

Jag är glad att jag har för flera år sedan bestämde mig för att läsa bibeln – jag kunde ju svårligen tycka till om något som jag inte ens läst. Sak samma om islam, hinduism, buddism osv. Nej, jag kan och måste läsa mer för att kunna samtala. Men framför allt jag vill förstå andra perspektiv. Så i samtalen över kultur och tros gränser uppstår rörelser som om man inte vågar ge dem tid lätt kan uppfattas som ett steg framåt och sen två steg tillbaks. Men likt jenkan kommer framgången för den som stannar kvar i dansen.

Vi tror många gånger när vi följer världsutvecklingen i media att vi backar. I Ryssland och Uganda har man en inställning i HBTQ frågor som bara är jämförliga med medeltiden eller extremt fundamentalistiskt reigiösa rörelser.

Sen hade jag skrivit citat vilka jag fått från olika amerikanska nättidningar och där andra amerikanska högerkristna medier hade förfasats. Nu påstod någon via twitter att det var “skämt citat” och jag har ägnat tid åt att kolla upp den och de är verkligen svårt att avgöra om det är rätt eller fel. Det visar sig nämligen att när Påven uttalat något som inte riktigt faller vissa i smaken så kritiseras det, skrivs om, översätts och ifrågasätts. Ja ni vet som när Fox News går igång så via sökmotorer på internet kommer både hänvisning samt dementier. Och jag hinner tyvärr inte kolla upp dem mer så jag väljer att inte lägga in dem här förrän jag vet säkert och jag ber att få återkomma.
Så mina vänner trots de hemska som vi kan ta del av i medier så finns det hopp. Det kommer nog komma några verser med ett steg fram och två steg tillbaka innan de många skutten framåt, men som avslut på sitt första år uttalar påven i en intervju, i Corriere della Serra, att den katolska kyrkan är emot samkönade kyrkliga äktenskap men han öppnar upp för civila samkönade äktenskap. Skälet är att ingen ska förringas de rättigheter och den trygghet en civilrättslig förening ger.

Även IFK Göteborg får uppleva jenkan. När de la ut på sin facebook sida att det nu på söndag ska hållas en föreläsning på kamratgården blev homofobernas reaktioner så starka att inbjudan fick tas ner. Fotbollssupportrar mot homofobi föreläser på Kamratgården nu på söndag.

Det finns hopp i världen precis som i jenkan.

Webbsida av MOLLBYRÅN