När en fjäder är allt som behövs

den 1 maj, 2014

Det finns en mamma, pappa, bröder och systrar i blod eller uppväxt som sörjer. De sörjer en son, bror och vän som är död. Död för att han inte lyckades hålla balansen eller för att den balans som han byggd upp rasade därför någon tog bort den lilla fjäder som upprätthöll hans liv i balans. Jag vet inget om varför, jag vet inte vem, jag vet inte vad som gör att unga män är så oroliga att deras liv ska rasa att de är beredd att döda andra för att rädda vad de tror är viktigt. Ett vet jag dock att den förklaring som ges i media inte är nära någons sanning, att den bild som polisen förmedlar är inte heller den nära någon rimlig sanning. 

Ett vet jag dock, nämligen att ansvaret att unga män bygger sina egna livsmobiler utan förankring och stöd från oss alla. Dessa blir så sköra att de riskerar att rasa närhelst någon flyttar en fjäder, slänger iväg ett förlupet ord eller tittar åt fel person. Det som är skört skapar starka försvar emot allt som hotar. Likt det försmådda barnet blir även reaktionen stark emot dem som genuint vill hjälpa … för vem kan jag lita på.

Vi behöver inte ta oss till Biskopsgården och de gäng av unga tonårspojkar och män, exakt samma mekanism finns bland männen i världspolitiken, våra politiker i riskdagen eller runt Gustav Adolfs torg. Men de skjuter inte varandra med vapen. Nej, bland grabbarna Putin, Obama och Bildt mfl på den världspolitiska arenan så skickar man drönare, soldater, medverkar till blockader eller sätter sig med armarna i kors och ser på emedans kvinnor, barn och män svälter, våldtas, lemlästas och mördas. I riskpolitiken deltar man direkt eller indirekt till att driva sjuka och arbetslösa in i fattigdom, psykisk ohälsa och självmord genom den nedmontering av välfärden för de där andra är lata. Det som andra avsatt till förmån för oss har delats ut på ett sätt som är ren stöld men om man inte ser sambanden (saknar den matematiska förmågan och insikten) så är det inte synligt.

Och i vår stad har alla politiker deltagit i att inte tillse att allmännyttan återinvesterat pengarna från hyresgästerna i underhåll av miljonprogrammens fastigheter. Detta leder till att när väl renoveringen sätts in så ökar hyran med 30 % och i detta fall har tidigare vinster inte flyttats till skatteparadis (även om svenska kommuner är bland de som skatteplanerar mest av alla) utan det har lagts på andra satsningar i staden. Men staden är inte bara evenemangsstråk och event det är potential som finns bland våra invånare från världen alla hörn, det är 150 talade språk dagligen, det är släktingar i varje land i världen. När satsade vid på den möjligheten, när gjorde vi det till en tillgång och en del av eventet Göteborg?

Igår var jag på Friskväderstorget och handlade samt umgicks med vänner, vi talade om livet som vanligt. När jag skulle åka hem fick jag möta den unge praktikanten som inte förstod betydelsen av skolan och som nu praktiserade i butik. Så vi pratade om livet, om vad som kan få honom att gå upp klockan 5 på morgonen och vara pigg. Det var dataspel men också design bilder, grafik, animation i dataspel mm som fick hans hjärta att slå litet snabbare. Så hur skulle han göra för att få jobba med det? Vet han att i vår stad finns det flera spelutvecklare som omsätter 100-tals miljoner. Vet han om att hans passion är inom ett växande område där det finns enorma möjligheter. Vet han om att det som hans hjärta slår för kan leda honom in i  Så bad jag honom berätta hur man gör när man spelar data spel. Jo först måste man göra olika “tasks” (uppdrag, lösa olika problem, hämta olika vapen etc) och när man lyckats med det så får man ta sig in i en ny värld, möta andra spelare osv. Det är ganska tråkigt att göra de olika uppdragen men det måste man göra annars kommer man inte vidare.

Ok, så skolan är med andra ord som ett spel på internet! Man måste lösa olika uppgifter samla olika poäng (betyg i olika ämnen) och sen när man gjort det så kan man gå vidare till nästa nivå (gymnasiet eller folkhögskola) och där för man göra nya uppgifter osv. och ibland gör man projekt som är kul för det är inom ens hjärtefrågor och man gör det tillsammans med sina vänner. Sen när man lämnat skolan så … kan man börja på näste nivå och leta efter jobbet som är passionen eller så gör man passionen och jobbet blir det som möjliggör att man har råd att göra det man gillar.

När vi samtalat en stund sa en äldre man till den unga praktikanten förstår du vad han säger till dig? Ja, men det har ju många sagt till dig förut, eller hur? Nej svarar pojken ingen har pratat med mig om mina hjärtefrågor, ingen har förklarat för mig så att jag förstår och känner att jag blir förstådd. Vi måste samtala med även de pojkar som tror att vapen är lösningen på deras balansproblem om inte så finns en risk att de blir vuxna män som likt världsledare använder pengar, makt och andra som vapen och sköldar för att upprätthålla den mobil som är så bräcklig att en fjäder kan sätta allt ur spel.

Webbsida av MOLLBYRÅN