Pang pang med riktiga vapen

den 3 december, 2013

Jag får många gånger frågan om vad det är jag pysslar med. Är du verkligen Advokat, kan man jobba i USA som advokat när man är svensk advokat? Du sitter som styrelseordförande, du är mentor och du pratar med en massa folk men vad sysslar du med egentligen?

Idag läste jag en artikel i DN om läraren, författaren, handledaren och föreläsaren Ann-Marie Körling och inser att det jag gör är att skapa relationer och att förstå, jag sätter ord på svåra saker – ibland även lätta men det är kanske det som är svårast -, och jag frågar frågor som kanske glömts bort eller som ingen tänkt på.

I fredags hade jag efter en extrem huvudvärk som hängde i sen dagen innan (vänner lova att skydda era huvuden ni vill inte få hjärnskakningar) ställt in alla möten – sociala, jobbrelaterade och bara vardagsfix – utom ett; jag skulle träffa Farid Nolen.

Farid och jag har gjort just så, träffats litet då och då för att prata. Allt började med att vi båda skulle föreläsa ute i Biskopsgården för en grupp som ville starta, utveckla och driva företag.  Mötet började med att jag konstaterade att det är ju konstigt att man bjuder på fralla med ost och skinka när en majoritet av de som kommer är muslimer och den som är ansvarig för mötet är judinna. Vi kom att prata om relationer, möten och vad är det vi gör med varandra och hur förhåller vi oss till varandra. Där över frallan uppstod ett möte som består.

Så i fredags träffades vi och pratade om Mathivation men vi pratade kanske mer om människosyn, om hur skapa kreativitet, hur våga se bortom strukturer osv. När vi var klara (fel uttryck vi blir nog aldrig klara med våra samtal) insåg vi att ett möte mellan de unga Mathivationföreläsarna och jag måste till. Det ser jag fram emot.

Men varför skriver jag om detta för er? Jo, det är i möten som vi skapar kreativiteten och det är i möten vi blir till som människor. Vi lever idag i en värld fylld med strukturer och behov av att mäta och att ge och få poäng. Det gäller för polisen som vill rapportera beslag i ett försök att visa på nytta i förhållande till politiska beslut, eller sjukvården som vill göra behandlingar för att visa på att man är produktiv, eller politiker som vill visa genom statistik att de beslut de tagit har gjort den skillnad de påstod. Men nu är det ju inte så att polisen ska mätas enskilt, lika litet som läkarens behandlingar eller politikers beslut ska mätas i bara sitt eget sammanhang. Samhälle är inte enskilda eller ens många händelser eller prestationer utan samhälle är du, jag och alla andra som tillsammans mår bra eller dåligt utifrån vad som görs eller inte.

Samhället kan inte heller mätas utifrån de som har det bäst utan måste mätas utifrån hur vi behandlar, bemöter de som har de största utmaningar eller som har det svårast. Att bygga samhället är som att ge sig ut på hajk med en grupp scouter ingen har lyckats förrän alla kommit fram, fått mat, fått vila och fått dela upplevelsen.

På samma sätt är det i företag om vi bara ägnar oss åt mätning av det som alla kan se och förstå kommer vi aldrig förstå de egentliga sambanden. Jag har just nu krävt att vi i ett företag där jag sitter i styrelsen ska börja mäta olika parametrar i produktionen. Men sa jag inte att excel och all mätning var förkastliga? Mätningar måste till för att jag ska bedöma/värdera det jag gör men i ett sammanhang så blir mätningen av min prestation ointressant om det är företagets hela resultat som ska mätas. Det spelar ju ingen roll om jag springer 100 meter på 10 sekunder när det är gruppens hela resultat som är det väsentliga. Så vad är det för mätningar jag är ute efter? Jag vill att vi i företaget ska börja mäta olika parametrar så att vi kan börja närma oss matematiken, det vill säga vi ska förstå att vi är vilsna inför vårt problem och vi ska utifrån allas perspektiv ställa frågor och försöka se så att vi kan närma oss mönster och symmetrier för att finna de enkla lösningarna på de utmaningar vi står inför. Jag vet att svaret inte ligger i mätningen, utan det finns i det faktum att vi tillsammans börjar leta samband och söka de enklaste av lösningar utifrån företagets vision och mål.

Betänk att Apollo troligen aldrig hade blivit av på så kort tid efter det att Kennedy uttalat visionen om att USA skulle vara först på månen om vi haft tillgång till de beräkningar, möjlighet till att mäta och göra analyser av samband som vi har idag. De som stod inför uppgiften fick söka de enkla lösningarna istället för att stirra sig blinda på siffror.
Så det hjälper inte samhället om man enbart kan mäta om trafikkontorets underleverantörer har uppfyllt sitt avtal rörande gatubelysning och ronderat två gånger om året för att avhjälpa fel. Det är först när mamman, barnen och pappan på Godvädersgatan kan känna att vi – du, jag och alla andra i Göteborg – bryr oss om att de har fungerande gatljus på den gatan där unga män valt att leka ett pang pang med riktiga vapen.

Så hur var det då med gatljusen på Godvädersgatan? Jo, jag var där ute för några dagar sedan och de lyser nu. Trafikkontoret eller rättare den upphandlade konsulten har nu fixat gatljuset. Jag hoppas att det hade gjorts även om jag inte ringt till ansvarig konsult och sagt i klartext vad jag tyckte. Gatljusen hade ”reparerats” flera gånger under november och dessförinnan – enligt uppgift ”man hade bytt säkring” men det var troligen något större fel men för det fanns det inte utrymme i den aktuella upphandlingen. Jag förklarade att det är detta som göra mig mest beklämd därför att det som var vinsten med en offentlig verksamhet – att man kunde lösa verkliga problem när de uppstod – har omvandlats till penningvinst i bolag ägda av andra än vi – vi dvs samhället dvs du, jag och alla andra.
Men vad har då detta med skola och mathivation att göra? Jo skola är inte en process genom en struktur med excel-registrerad statistik, matematik är inte att räkna plus och minus. Skola är att i mänskliga relationer skapa mervärden bortom det i pengar mätbara. Matematik är att i en vilsenhet se mönster att utforska samband, att ställa frågor som inte ställts förut och att när man finner samband förstå världen litet mer. Om vi kunde förstå världen se sambanden även de som inte är uppenbara så kommer gatljusen på Godvädersgatan och att vi – dvs samhället dvs du, jag och alla andra – genom att bry oss om mammorna, barnen och papporna på Godvädersgatan även påverka de unga män (”idioterna” som vissa säger) som springer runt och leker pang pang med riktiga vapen.

Webbsida av MOLLBYRÅN