Vart för Lunda polisens resonemang om det används på dem själva?

den 3 oktober, 2013

Retorik är kul och har alltid intresserat mig. Den retorik som används för att övertyga genom tal och i debatter har sina poänger men leder dock sällan frågan eller saken framåt. Partiledardebatten mellan Reinfeldt och Löfven är ett praktexempel på sådan retorik som stutsar iväg i ett tomt rum. De som man ville skulle lyssna har för länge sedan stängt av. Gå in och lyssna och försök strunta i vad du har för politiks ståndpunkt och fundera på om hur du skulle ställa dig om motsvarande ”debatteknik” användes om det rörde en fråga i din bostadsrättsförening, vägförening eller i skolmiljö. Sen har vi frågan om retorik som egentligen ger mer information om avsändarens syn och värderingar. Den typen av retorik blir särskilt intressant när man speglar den på det egna beteendet. På Facebook har Polisen i Lund en egen sida och där skriver man idag angående trafikkontroller – ”Vi arbetar efter devisen att om man kör fort på en väg kör man även fort på andra vägar. Vilken väg man blir rapporterad på kan därmed egentligen kvitta.” Så om vi ”allmänheten” skulle använda samma presumtion med tanke på olagliga register så är då frågan:

– Om ni, polisen i Lund, hade ett register över romer vilka andra grupperingar har ni upprättat register över? För vi tror utifrån devisen att om man olagligt registrerar romer så registrerar man olagligt även andra grupperingar, eller?

Idag kommer Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) att sammanträda för att diskutera Skånepolisens register över romer. Ordförande Sigurd Heuman har tidigare sagt till TT att han anser att fler polismyndigheter bör granskas, vilket nämnden kan ge besked om i dag. Nu vill jag inte tro att det är så, men det är med allmänheten och SIN som med poliser att vi tänker utifrån den förenklade modell vi sätter upp för oss själva.

Nu är det väl dessutom så att de som åker fast utanför skolor är oftast multitaskande föräldrar i tidsnöd. Men låt oss lyfta upp frågan om hur vi ser på varandra och vilka förutfattade meningar vi bygger vår syn på andra utifrån. För det är ju just däri grunden ligger till varför register med etnicitet, politisk åskådning (sjukhusspionskandalen), sexuelläggning och man kan undra vilka fler uppstår – hur ser vi på varandra?

Så var rädda om varandra, tänk på hur du uttrycker dig, hur du kör och våga erkänna när du faktiskt gör fel, det gäller mig, poliser och alla andra. Missa inte min podcast med Victor Ganguly när han berättar hur det är att vara ung och gå på kommunfullmäktigesammanträden.

Webbsida av MOLLBYRÅN