Vad är det för ett samhälle vi skapar?

den 23 september, 2013

Just nu är det inte människan bakom uniformen vi ser utan institutionen och makten att utöva våld vi ser. Så en annan dag får jag lyfta den polisen som verkligen försöker göra en skillnad. Men hade DN kunnat få tag på denna nyhet om inte samvetet hos den enskilda gnagt, det lär vi aldrig få veta men om det är någon som utnyttjat vår lagstadgade rätt till pressfrihet och meddelarskydd så heder åt hen. Hade det tillexempel varit möjligt för en polis att anmäla registreringen – förlåt “analysfilen” till polisen eller åklagaren? Hade den institution som är till för att skydda invånarna tillåtit någon att utföra uppdraget eller har kårandan gjort det omöjligt? När Polisen i Lunds företrädare försöker förklara i media så blir det som att lyssna på en parodi av en slingrande notorisk brottsling som försöker omdefiniera grundläggande begrepp vad som är rätt och fel.

För två veckor sedan gick jag förbi en ung Romsk kvinna som sitter på Järntorget i Göteborg och ber om pengar. En ung man runt 25 år smyger fram bakom henne och skriker till. Hon hoppar upp och blir livrädd. Han och kompisen som står 20 meter bort gapskrattar. Inom loppet av några sekunder har en maktordning befästs. Den redan förtryckta kvinnan har förtryckts.

Nej, jag kunde inte gå där ifrån. Så jag gick fram till killarna och frågade “Förklara vad var det som var så roligt?” Jag möttes med “Skit du i det” “Gubbe” osv. Men jag stod kvar med min fråga och så lade jag till, till mannen som valt att skrämmas: “Vad är det som gör att du måste visa dig stor, tuff eller jag vet inte vad det var du ville visa; att du tillhör samhället och hon inte, att du har jobb och hon inte, att du är man och hon inte…?” Kompisen har tystnat och en rad nya invektiv och adjektiv slungas ut emot mig.
Jag står kvar. När de dragit sig tillbaka till sin flyttbil, de har tydligen jobb som chaufförer eller något går jag där ifrån samtidigt som jag högt och tydlig säger, rakt ut: “Skäms! Skäms på er!”

Det jag funderar kring är hur vi lyckas skapa ett samhälle där unga män ger sig på kvinnor som befinner sig längst ner i samhällsordningen (eller var det så att vi avskaffat klass?). Men jag funderar än mer på varför den institution som fått rätt att utöva våld – smaka på den meningen “fått rätt att utöva våld” – går och bryter emot de grundläggande principer som är själva anledningen till att denna rätt givits dem. Och varför, jo för att ge sig på de som är allra längst ner i samhällets hierarki.

Så de orden uttalar jag tydligt igen, men idag till polisen. “Skäms! Skäms på er!”

Webbsida av MOLLBYRÅN