Vågar våra politiker lyfta frågor av betydelse det som är Sverige enligt lag?

den 6 oktober, 2013

Idag skall politiska ledare debattera för första gången i den nu startade valrörelsen. Det vi kommer se är väl inövad retorik, rabblande av skapad och tolkad statistik, olika former av allvarsam humor men på de andras bekostnad och en massa riktade frågor samt levererade tomma svar på dessa. Men vem lyfter frågorna av verklig betydelse – samhället, vilket samhälle vi vill ha och hur vi når målen i 1 kap 2 § Regeringsformen:

  • respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet
  • enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd som mål för den offentliga verksamheten. Då särskilt rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.
  • en hållbar samhällsutveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer
  • att demokratins idéer blir vägledande i allt samt värna den enskildes privatliv och familjeliv
  • du, jag och alla andra ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället och för att barns rätt tas till vara – att barn är människor som du och jag
  • diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person ska motverkas i allt
  • etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas särskilt omnämnt det samiska folket sen 2010

Det är vi tillsammans som skall nå dessa mål med och under politikernas ledning. Hur skall vi kunna göra gällande integritet när de som fått våldsmonopol registrerar minoriteter, läs dagens DN artikel? Hur kan vi göra gällande likhet inför lagen när de som kämpar för att komma ut i arbete skattas högre än de som är i arbete? Hur kan vi göra gällande allas delaktighet när barn och ungdomar gång på gång förbises i nuet och benämns som några som hör framtiden till, lyssna på hur Borlänges politiker inte anser neddragning av medel till musikskolan påverkar ungdomar? Hur kan vi göra gällande religionsfrihet när moskébyggen blir till något osvenskt som motarbetas och minaret-utrop blir fråga för polisen?

Om det är något som definierar Svenskhet så är det vår grundlag och då är det svenskt att ge alla rätt till sin kultur och sitt samfundsliv. Så när du möter en politiker eller samtalar politik runt fika- eller middagsbordet ställ frågan om hur den fråga ni har uppe för diskussion förhåller sig till punkterna ovan. Och om du själv eller den du samtalar med inte tycker att det är samhället som skall ansvara ytterst för att alla får arbete, bostad, utbildning samt hälsovård ställ er frågan hur ni kunnat hamna så långt från detta Sverige.

En sak är säker det finns länder – Ryssland – vars ledare aktivt driver politik som lämnar det mest grundläggande kring hur vi bygger samhälle – de mänskliga rättigheterna. Vi alla måste våga stå upp för dem och för de värderingar som finns i vår grundlag annars har vi snart ett samhälle där register accepteras, våld accepteras och vi och dom är grunden för samhällsordningen istället för oss.

Webbsida av MOLLBYRÅN