Är politisk dialog som att bygga en tunnel genom Hallansåsen

den 4 oktober, 2013

Jag hör fler och fler unga och medelålders görare säga – “Jag funderar eller jag ska flytta till Malmö. Den staden har fattat vad det handlar om.” Allt fler upplever Malmö som en stad som vågar lyfta det som vi andra ser som hot och utmaningar och de väljer att se det som framgångsfaktorer och möjligheter. När vi i Göteborg får höra att det talas mer än 140 språk per dag i vår stad så är det en utmaning. Malmö går mer och mer ut med att de 160 språk som talas i staden är en tillgång. Det finns massor av kunskap och erfarenheter i Göteborg som Malmö kan dra lärdom av och det finns massor av kunskap och erfarenheter i Malmö som Göteborg kan dra lärdom av men då krävs dialog över gränser. Hinder finns det gott om och de behöver inte skapas av oss människor. Det får inte bli så att dialogen inför valår blir som ett tunnelprojekt genom Hallandsåsen.

Min personliga favoritstad i världen, Vancouver besöks i dagarna av olika representanter från Göteborg för att de vill se vad är det som gjort Vancouver till en mångkulturell universitetsstad med attraktionskraft utöver det vanliga. Staden är inte olik Göteborg med sitt klimat, geografiska läge med undantag från att den tid det tar att cykla till Whistler är lika lång som den tid det tar att köra bil till Åre. Det som händer i Vancouver händer mycket utifrån kraft, energi och initiativ ifrån medborgarna. Den kraften finns i Göteborg och den finns i Malmö men ni politiker måste våga släppa den fri och där har ni kommit olika långt inom olika delar i de två städerna.

Förortsföreningar i Malmö och Göteborg har utbyte för att dela erfarenhet hur minska segregation och öka inflytandet, idrottsvärlden har utbyte för att göra detsamma, inom skolans värld sker utbyte på privata initiativ, inom kulturen sker utbyte, städernas spontanidrottande ungdomar rör sig hemtamt i varandras städer och bygger broar, Sverige 3.0 hålls snart i Göteborg efter att dessförinnan ha hållits i Malmö osv.

Det må vara valår, det må vara så att olika partier vill profilera sig. Men folkvalda har ett uppdrag, på samma sätt som en styrelseledamot i ett bolag, nämligen att representera alla invånare utifrån de regelverk som finns. Som folkvald har man inte bara ett kommande val att förhålla sig till – folkvalda har att finna lösningar på problem och finna och lyfta möjligheter till lösningar.

Så snälla damer och herrar, politiker i alliansen förklara vad det är som är så fel med mötet mellan städernas styrande, eller vad är det där andra som eventuellt är så viktigt att ni inte kan delta i mötet mellan Malmö och Göteborgs kommunstyrelse? För det är väl inte så att det politiska klimatet har börjat ta efter ett beteende från andra sidan Atlanten? I så fall är det allt annat än smickrande.

Bakgrunden är enligt kommunalrådet Martinsson i Göteborg som följer:

“På tisdag den 8 oktober i Göteborg, äger ett oerhört viktigt heldagsmöte mellan kommunstyrelsen i Malmö, kommunstyrelsen i Göteborg, Malmökommissionen samt Göteborgs stads råd för integration och samhällsgemskap rum. Utifrån olika aspekter och utifrån de två kommissionernas/rådens analyser kommer vi att försöka vidareutveckla frågor kring social hållbarhet.

Det är god uppslutning från rödgrönt håll från båda städerna vad gäller kommunalråd och lika god representation från de två kommissionerna/råden.

Men det gör mig ärligt talat ledsen och bekymrad att det så sent som igår inte ens var ETT enda kommunalråd eller biträdande kommunalråd anmält från alliansens sida… inte från någon av städerna.”

Webbsida av MOLLBYRÅN