Men om det inte är som man tror

den 7 september, 2013

För en tid sedan åkte jag ut för att delta i Pantrarna för upprustning av förortens manifestation “Gatljus – inga blåljus”. När vi var mitt uppe i en uppläsning av Johannes Anyuru om hur den första dagens manifestationen var så tvärväder en bil 200-300 meter, efter att den kört förbi oss under gångbron där vi stod. Bilen rusar tillbaka under bron och sen tvär stannar bilden och ut hoppar en arg kvinna och börjar skrika och gapa. Åk hem era apor, det är sådana som ni som förstör vårt land etc. Mannen som kör bilen ställer sig och fotograferar och ringer sen polisen. Det som händer beskrivs väl av Murat Solmaz 18 minuter in i programmet  SR.

Målet för kvinnan var att skapa bråk, helst hade hon velat att de yngre inte skulle tåla hennes rasistiska påhopp och hoppa på henne. Men ungdomarna är vuxna tillskillnad från den rädda intoleranta kvinnan och låter sig inte provoceras.

Nu läser jag i tidningar om Biskopsgården, lyssnar bland vänner, lyssnar på radion, funderar eller rättare mediterar. Unga män i grupp sitter, hänger … umgås. Moped med maskerade svartklädda killar (till och med handskar) kör fram och skjuter. Ungdomsledaren och tränaren till 17-åringen förstår inte – känd hos polisen är bara enkla tonårsförseelser.

Läser om Hammarkullen, lyssnar funderar eller rättare mediterar. Unga män i grupp sitter hänger … umgås. Så blir de beskjutna ingen har sett det går inte att identifiera osv. Poliser tror kriminella gäng och uppgörelse för det passar deras bild och förklaringsmodell.

Jag blir bestört, jag blir ledsen och jag känner sympati för alla de som drabbas av detta – och alla det är vi, vi i Göteborg, vi i Sverige – ja, just Du och jag. Och så vaknar jag upp! Den tanke som växer sig starkare i mitt huvud är: Vad om skjutningarna i Biskopsgården och Hammarkullen är verk av högerextrema krafter som vill piska upp en stämning … Skulle polisen våga se litet utanför sin egen ihopsnickarde ram om hur det ser ut i förorten. Eller är deras rop på hjälp nationell förstärkning samma reaktionsmönster som när de sände ut piketbil och bilar för att en kvinna och en man med intoleranta tankar ringde och påstod att de var hotade, att någon kastat en sten, att de där “aporna” är roten till allt ont.

Så läser jag i GP “I mordärendet jobbar polisen nu efter en “klar och tydlig arbetshypotes” “. Men vad om den baserar sig på något som är skapat av krafter som vill ha kaos, som vill att deras bild skall bli sann även fast den inte är det. Skulle polisen, politiker, tjänstemän våga se någon annat än det som passar deras egna förutfattade meningar och teorier?

Webbsida av MOLLBYRÅN