Fotolagar

den 6 augusti, 2013

Fotobranschen med bild och film i analoga kameror dog och med mobiltelefonerna spåddes kameratillverkarnas död. Men med kunskap, övning och framförallt förmågan att dela bilder – kommunikation – kom en helt ny efterfrågan.Idag säljs fler och mer avancerade kameror än någonsin tidigare. Dessa kameror gör dig och mig till potentiella proffs. Inte för att jag tror att vi alla kommer att bli det, men några av oss kommer att leka med bilder och så plötsligt kommer nya uttryck ta form och med dem nya möjligheter. Möjligheter till nya relationer, kunskap och affärer.

I den förändringstakt som vi står mitt uppe i hinner varken vi eller trendspanare med. Förändringar av samhällets struktur och regelverk görs för att vi och lagstiftaren vill påverka och förändra men har man insett konsekvenserna eller är det ens möjligt att göra det?

Skattebrottslingar släpps ur fängelse och allt skylls på ett EU-direktiv. Men principen om att inte straffas dubbelt för ett och samma brott är ingen EU uppfinning, det är en del av vår rättstradition. Den hade dock naggats i kanten för vad staten ansåg vara ett högre mål – straffa dem som begår brott emot regelverket samt att få in pengar till kontrollapparaten. Så egentligen borde principen varit föremål för granskning i HD tidigare men vi har ju inte en tradition av konstitutionell prövning av lagar i vårt land.

Så vad händer med fotograferingen? Jo tillgängligheten till bilden skapade oönskad inskränkning av personlig integritet, personer blev smygfotograferade i duschen osv. Med det vällovliga syftet att göra rätt eller ställa tillrätta beslutar våra politiker om att införa en ny lag om fotografering. Men istället för att angripa själva integritetsfrågan gör man klicket till det brottsliga. Denna lag kommer att inskränka såväl enskildas rätt men kanske främst journalister och fotografers rätt till dokumentation. Det kommer bli intressant att följa utfallet av denna lag.

Men vad med om våra lagar höll sig tydligare till grunden för vårt samhälle så att kreativiteten kan ägnas åt ny erfarenhet, nya uttryck och ny global kommunikation och inte tankar kring hur kringgå skattelagar eller fotolagar.

Webbsida av MOLLBYRÅN