Förälder = Civilekonom ?

den 19 augusti, 2013

Idag ställs krav på att vi som föräldrar skall granska friskolornas balansräkningar, att vi skall göra det som inte ens Skolinspektionen har resurser till än mindre kompetens. Jag är glad att alla de som genomgått den, enligt vissa urusla, Svenska skolan med icke godkänt resultat uppvärderats i sin kompetens, sitt kunnande och sin förmåga av skolinspektionen. Det är nu uppenbarligen kompetenta att  granska resultat och balansräkningar. Skall detta ses som en nedvärdering av finanssektorns kompetens eller en uppvärdering av det svenska skolsystemet?

Skolinspektionen har begärt att få medel för detta ändamål – granskning av friskolors ekonomi. Generaldirektör inser inte det absurda i hennes uttalande mot denna bakgrund. Tanken om att vi gör fria val är en chimär. Antingen har vi inga val eller så är de väldigt bundna av tradition, förväntningar och synliga eller icke synliga påverkansfaktorer.

Premiepensionssystemet är nog det mest uppenbara exemplet på så kallt fritt val som egentligen bara handlar om värdeöverföring från det gemensamma till den så kallade marknaden. Den marknad som idag själv inte förstår händelser och utvecklingar (ex vis dollarraset i förra veckan utan något uttolkningsbart skäl) eftersom allt fler transaktioner styrs av dator processade algoritmer baserade på data som är relativ. Det är i denna värld som riskkapitalbolagen lever och verkar. Det är utifrån de tolkningsmodeller som beslut fattas inte utifrån mänskliga behov, samhälleliga behov och behov för ett hållbart framtida samhälle.

Det står i grundlagen RF 2§ vad det allmänna skall verkar för att vi som invånare får tillgång till, boende, hälsovård, utbildning och arbete. Det står också att det skall ske demokratiskt och utan diskriminering etc. För mig är det alltjämt obegripligt hur förändringarna inom skola, vård och omsorg så väl under S regeringen Göran Persson som under de Reinfeldtska Alliansregeringarna så flagrant ignorerat portalparagraferna i vår grundlag.

Det är dags att svara på frågan varför vi har ett samhälle. Svaret måste baseras på samhällets grundvärderingar. Inse då att solidaritet är ett inte oväsentligt begrepp att förhålla sig till när vi söker svaret. Inse att det är för alla i samhället frågan varför skall besvaras. Inse att utan svar på varför kan inte frågan hur besvaras hållbart för alla.

Webbsida av MOLLBYRÅN